2014. február 4., kedd

TestszobRász TÁPLÁLKOZÁS - Ebédtipp Tréningezőknek

Kedves TestszobRászok!
A mai nap a 30 napos Tréning Program második edzésnapja. Nagyon-nagyon fontos - és ezt mindenki tudja, úgy vélem - ,hogy az edzéseink mögött olyan táplálkozás álljon, amely nem lerombolja a munkánkat, hanem támogat bennünket céljaink elérésében, legyen az fogyás, szálkásodás, illetve testünk formájának definiálása. A minőséget még viszonylag könnyű meghatározni, azonban a mennyiséggel szoktak problémák adódni. Hiába sovány az a hús, hiába csupán gyümölcs, amit elfogyasztunk, a nem megfelelő ételmennyiség, a túlevés visszavethet bennünket a kályhához. És akkor állunk majd értetlenül a mérlegen: de hiszen egészségesen eszem, edzem, ennél jobban már nem tudok figyelni, még sincs eredmény.

Mekkora legyen a hús?
Épp akkora, mint a tenyered, ujjak nélkül, férfiak esetében két tenyér.
Mennyi legyen a köret?
Fontos tudnod, köret alatt nem krumplit vagy rízst értek, hanem friss zöldségeket, párolt zöldköretet, savanyított káposztaféléket. Nos, ennek a mennyisége két tenyérnyi.
És a gyümölcs?
Nem szeretek grammokban gondolkodni, mert 0% az esély rá, hogy pl. a munkahelyen legyen módom mérlegelni. Szeretem nem kockázva, hanem frissen elmajszolni a gyümölcskémet, amit igyekszem délután négyig megtenni, hiszen akár hisszük, akár nem, ez a cukor is cukor, ami a narancsban, almában, körtében van. A banán számomra egy teljes étkezést jelent. Vagyis, ha nem akarunk fogyni kiváló edzés előtt sznekkk. Ha viszont karcsúsodni vágyunk, én ritkítanám a fogyasztását. Tehát akkor mekkora egy gyümölcsadag? Egy darab normál (nem gigantikus) méretű alma, grapefruit, 3 szelet ananász (ezzel vigyázzatok, mert savat csinál, amitől még éhesebbek lesztek, a citrusfélékkel is csak óvatosan), körte. Csonthéjasokból két marék az egy adag, vagyis ez a mennyiség az, ami számomra bevált, mert érzem is, hogy ettem, de nem is szállok el a puffadástól.
És a többi?
Hát azt mondanám, kenyér, tészta, rizs, kukorica, komoly mennyiségű bab, borsó ne nagyon kerüljön a tányérunkra, amíg el nem érjük a kívánt formát. Utána pedig mértékkel, vagyis a tenyerünk felének mennyiségéig és feltétlenül valamivel (gondolok itt sok-sok friss zöldségre) együtt fogyasztva. A kenyérrel az a helyzet, hogy a hagyományos változat készüljön akár teljes őrlésű, akár bio, akár fehér lisztből, a fogyásban nem lesz segítségünkre. Javasolnám helyettük a kenyérkét, amiből bátran csipegethetsz, mert ez csökkentett zsírtartalmú maglisztekből készül, s így nem kell aggódni a szénhidrát tartalma miatt.
És persze a folyadék!
Erről nem szabad megfeledkezni, ugyanis találkoztam már olyan esettel, ahol a fogyni vágyó mindent megtett, mégsem jutott olyan eredményre, amire szeretet volna. Nyomoztunk, nyomoztunk, és a végén kiderült, alig iszik folyadékot. Honnan tudod, hogy kellően hidratált vagy-e? Elnézést kérek előre is ezért, de vedd szemügyre a toalett tartalmát. Ha a végeredmény limonádé színű, jó úton vagy! Ha almaléhez hasonlít, akkor elő a PET palackot és tessék inni, mert nem vagy kellően hidratált! Mit iszunk? Mi, tudatos TestszobRászok iszunk szénsavmentes ásványvizet, szűrt csapvizet, ahol jó minőségű, teákat valódi citromlével és ritkán olyan természetes édesítővel, ami 0 kalóriás. Iszunk még kávét is, ha szeretjük mértékkel, mert ez gyorsítja az anyagcserét, de soha nem felejtjük el lekísérni egy pohár vízzel, mert a koffein a vizet is távozásra sürgeti testünkből.
És még egy fontos szabály, jó tanács a Nagyapámtól, ami nekem anno is, most is beválik, de valószínű a legnehezebb betartani. Papa ezt mondta nekem, mikor túlsúllyal küzdöttem: "Mindig akkor hagyd abba az evést, amikor a legjobban esne!" Ő is így csinálta világ életében és a mai napig olyan szálkásan izmos, mint egy kajakos. Szóval - bár nehéz - érdemes megfogadni az Öregek tanácsát.:)
Szép napot, jó edzést és sok-sok mosolyt kívánok ezen a verőfényes reggelen!
                                              Rita
                                TestszobRászotok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése