2014. február 21., péntek

TestszobRász SÉF - Csodálatos Csoki Torta kompromisszumok nélkül


Kedves TestszobRászok!
Ki ne szeretné a csokoládé mennyei ízét főként, ha egy finom tortába van foglalva? A kérdés költői, hiszen gondolom sokan vagyunk, akik a csokitorta mellett voksolnának. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik az is, hogy én személy szerint kissé túl nehéznek tartom ezt a finomságot. Vagyis a cukrászdai csokitortát általában fél liter szénsavas vízzel tudom csak elfogyasztani. Ezért született meg a fejemben ez a recept. Valamint azért, mert elegem lett a csokitorta után következő masszív lelkiismeret furdalásból. A recept laktózmentes és félig Paleo is. Ha teljes paleolit finomságra vágysz, hagyd ki teljesen a vajat a receptből és helyettesítsd avokádóval. Na de lássuk, miről is van szó!

Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojás, 2 ek. zabpehely liszt (teljesen helyettesíthető ez is mandulaliszttel), 2 ek. mandulaliszt, 1 tk. szódabikarbóna, 4 ek. xilit
Csokis Krémhez:
15 dkg avokádó hús, 5 dkg vaj (teljesen kiváltható avokádóval), 2 tojás, ízlés szerint xilit (én 4 ek-val tettem bele, nekem kicsit túl édes lett, ezért érdemes kóstolgatni), 3 ek. kakaópor, fél ek. "nessz" kávé
Túrókrémhez:
150 g túró, 2 ek. natúr joghurt, vanília bél vagy aroma, kevéske xilit

Elkészítés:
A négy tojás sárgáját kikeverjük a xilittel, hozzáadjuk a liszteket és a szódabikarbónát. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan, hogy a hab ne törjön, hozzáadjuk és elkeverjük a tojássárgás részt. A masszát sütőpapíros, oldalán kikókuszzsírozott kapcsos tortaformába öntjük, eligazgatjuk, hogy egyenletes legyen és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 10 percig nem nyitjuk ki az ajtót - mint a "rendes" piskótánál -, majd tűpróbáig sütjük.
Ez alatt a krémet is elkészítjük. Az avokádó belét kikanalazzuk, egy tálba tesszük. A vajat - ha szeretnénk bele tenni (erre egyébként a hagyományos krém állag eléréséért van szükség) - kissé megmelegítjük, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Én nagyon rövid időre be szoktam tenni a mikróba, de tényleg csak, hogy puhább legyen, azért ne folyjon. Ezt követően hozzáadjuk a két tojást, a xilitet és elkezdjük robotgéppel közepes fokozaton kidolgozni. Amikor már szépen "szálasodik" a vaj, vagy az avokádó jól elegyedett a tojással, hozzáadjuk a kakaót, a kávét és tovább keverjük, ezúttal már lehet csak hablapáttal. Kicsit hidegre tesszük, hogy dermedjen a vaj, illetve összeérjenek az ízek.
Ha mgsült a tészta, ovatosan leszedjük róla a karikát és hagyjuk kihűlni. Ezután szépen megkenjük a túrókrémmel a tortalap tetejét (a hozzávalókat összekeverve készítjük el), majd a hideg csokis krémmel szépen a tetejét és az oldalát is körbekenjük. Díszíthetjük bármivel ízlésünk és kézügyességünk szerint. :)

Megjegyzésem: A tortalap nem lesz magas, sőt össze fog kicsikét esni. Ha a tészta közi is töltenél krémet, akkor érdemes még egy lapot sütni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése