2014. január 23., csütörtök

TestszobRász SÉF - Almás Csokis Csíkoska

Kedves TestszobRászok!

Az eheti édesség egy igazi finomság. Annyira jól sikerült, hogy - bár kiadós adag - a nap végére alig maradt belőle. A hírét meghallva még vendégek is érkeztek a megkóstolására és elismerően bólogattak. Ez is TestszobRász édesség, ami azt jelenti, hogy alakbarát alapanyagok felhasználásával készül, azonban azt tartsátok szem előtt, hogy amennyiben éppen a fogyás a célotok, maximum egy kockát engedélyezzetek magatoknak, hiszen az anyag nem vész el, ahogy azt tudhatjuk. :) Egy évnél idősebb babáknak, apáknak és nagyszülőknek is bátran kínálható, ha kihagyjátok belőle a diót, mogyorót, ami extra turbózást jelent csupán.
Kelemes sütögetést, kóstolgatást! :R)


Hozzávalók:

200 g mandulaliszt (vagy 200 g hámoszott török mogyoró ledarálva), (150 g dió ledarálva - opcionális), 200 g zabpehely, 50 g zabpehelyliszt, 1/2 teáskanál őrölt faháj, 1/2 tasak sütőpor (vagy 6 g szódabikarbóna), 1 kg alma, 200 g vaj, 200 g xilit, 1 evőkanál agave szirup (vagy méz), 2 kávéskanál vanília aroma, 1 csipet só, 4 tojás, (100 g sárgabarack lekvár - opcionális), 3 evőkanál bio kakaópor 3 evőkanál vajjal és 3 evőkanál xilittel kikeverve felmelegítve a csíkozáshoz

Elkészítés:

A száraz anyagot (lisztek, dió, mogyoró, sütőpor, fahéj, só, zabpehely) a xilit kivételével összekeverjük. A vajat meglágyítjuk kicsit gőz fölött vagy mikróban és kikeverjük szép habosra a xilittel és a vanília aromával. A vajas masszát hozzákeverjük a lisztes részhez, majd fokozatosan, kevergetés mellett hozzáadjuk a tojásokat egyenként. Jól összekeverjük, hozzáadjuk az agave szirupot (vagy mézet) és sütőpapíros tepsibe simítjuk. (A sütőpapírt vizezzük be, csavarjuk ki és így simítsuk a tepsibe. Sokkal könnyebben kezelhető.) A meghámozott, vékony cikkekre vágott almákat élükre állítva rakjuk a tésztára jó szorosan. Kissé bele is nyomhatjuk. Ezt követően 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig, tűpróbáig süssük. Hagyjuk egy picit hűlni, majd borítsuk az almákkal lefelé egy tálcára, vegyük le a papírt. Óvatosan, könnyen törik. Készítsük el a kakaókrémet a vajjal, xilittel. Én mikróba tettem fél percre, de gőz fölött is lehet olvasztani. Csorgassuk szép csíkosra a sütit a kakaóval. Két-három evőkanál vízzel felmelegíthetünk egy kevés sárgabarack lekvárt és a kakaós csorgatás előtt megkenhetjük a sütit, ez még ízletesebbé (de vigyázz: kalóriadúsabbá is) teszi a sütit. Kicsit tegyük hidegre, kb. 1 órára és tálaljuk. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése