2014. január 15., szerda

Fitness Püspök Kenyere


Alapvető, hogy az ember január elsejével fogadalmakat tesz arra vonatkozóan, hogy egészségesebben fog élni, kicsikét jobban odafigyel saját magára, no és persze megszabadul attól a pár fölös centitől, esetleg kilótól, ami az Ünnepek során hajlamos felszaladni. Igen, igen, de a harmadig megszorított nap után már érezhetjük az a leküzdhetetlen édesség utáni vágyakozást, ami a folyamatos cukoradagolásnak köszönhető. Pontosan! A cukor is függőséget okoz. Ha az ünnepek során minden nap volt valami kis nasi (süti, csoki, szaloncukor stb.), akár ha csak egy darab is, nem csupán a szervezetünk (gondolok itt a vércukorra és a többi, melyekről szakorvosok bőven tudnának nyilatkozni), hanem szellemünk is hozzászokott az édes ízhez és magához, a nassolás cselekvéséhez. Mi erre a megoldás? Hiszen a fogadalmunkon túl azért azt látnunk kell, ha minden nap lecsúszik "csak egy sor milka", biztosak lehetünk abban, hogy a testsúlyunk maximum stagnálni fog, de még az is lehet, hogy inkább felfele kezd kúszni a mérleg nyelve. Alapvetően azt tanácsolnám, hogy tedd le a cukrot most, ma teljesen, mint a dohányos a cigit. De viszonylag kevés az a lélekerős cigis, aki egyik napról a másikra le tud állni (pedig szerintem nincs más mód alapvetően). Ha így érzel, azt mondom, köss kompromisszumot! De ez igazi kompromisszum legyen! Munkás, erő kell hozzá, de hidd el, meg tudod csinálni! Mindig csak az a kérdés motoszkáljon a fejedben: mi is a célom? Szebb külső? Önkontroll? Egészség? Akarom én ezt úgy igazán? - És ha a válaszod "igen", ragadj fakanalat, de előtte szaladj el a boltba és tankolj fel reform alapanyagokból. Ez lesz az életmódváltásod első lépése.
Menni fog!


Megoldás édesség éhségre:
Fitness Püspök Kenyere

Hozzávalók:
10 dkg sárgarépa, 1 db kisebb alma, 15 dkg darált dió, 20 dkg zabpehelyliszt, 10 dkg mandulaliszt, 3 tojás, 3 evőkanál Xilit, kókuszzsír, fahéj ízlés szerint, 1 teáskanál szódabikarbóna

Eklészítés:
Reszeld le az almát és a sárgarépákat. (Ez a legmunkásabb része a receptnek, szerintem kibírható.) Tedd egy tálkába. Add hozzá a liszteket, a szódabikarbónát, a diót, a fahájat. Egy másik edényben keverd ki a tojásokkal a xilitet (természetesen tehetsz bele az általam írtnál többet is, ha ízlésed úgy diktálja, de tudd, a xilit sem nulla kalóriás). Add a masszát a lisztes részhez és dolgozd össze jól. Kenj ki egy kis őzgerinc formát szépen kókuszzsírral és hintsd át zabpehely liszttel, ahogy Nagyanyáink csinálják. Öntsd bele a masszát, majd süsd készre 200 fokra előmelegített sütődben. Végezz tűpróbát, s mikor már nem marad tészta a villádon, tűdön, fogpiszkálódon, vedd ki, hagyd kihűlni, majd borítsd ki a sütit a formából és fogyaszd egészséggel a Család minden tagjával. (Vigyázz, ha babának adnád, mert a dió allergén lehet! Egyébként imádják a Picik. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése