2015. október 18., vasárnap

TestszobRász KIHÍVÁS: Próbáld ki a Pegan Diétát!

Kedves TestszobRászok!

Bár a táplálkozásomra folyamatosan odafigyelek, azért természetesen vannak lazítósabb és szigorúbb időszakok is az életemben. Most azonban elhatároztam, megelőzöm az őszi-téli betegségeket és a télen általában lerakódó 1-2 plusz kilót.
A Pegán diétára egy kedves Barátnőm hívta fel a figyelmemet. Ő már két hónapja követi ezt az életmódot, mert nem olyan régen glutén-, tej- és számos más étellel szembeni érzékenyéget diagnosztizáltak nála. De lássuk csak, mi is a Pegan Diéta lényege.



A Pegan Diéta nem más, mint a Paleolit táplálkozás és a Vegán értend egészséges keresztezése. Az trend sarkalatos pontja, hogy a táplálék 75%-át növényi eredetű alapanyagok adják, míg a maradék 25% lesz csupán az állati eredetű étel. Ez azért szuper, mert hús nélkül nem tudok létezni, viszont a sport miatt a szénhidrát fogyasztása is fontos számomra megfelelő forrásból és mérsékelt mennyiségben.

Amit lehet:
  • Gyümölcsök és zöldségek: MInd a paleolit, mind pedig a vegán étrend kiemelkedően sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, hiszen az egészséges élthez elengedhetetlen vitaminok és ásványi anyagok kiemelkedő forrásai. A Pegan táplálkozás alapelvei szerint az elfogyasztott ételek 75%-át zöldségek és gyümölcsök fedezik.
  • Húsok: A Paleolit tápálkozás elveire támaszkodva az elfogyasztott hús lehetőség szerint bio gazdaságokból származó baromfi, marha, sertés, illetve halhús legyen kiegészítve tojással. A
    Kép: www.details.com
    Pegan táplálkozás szerint az elfogyasztott kalórák 25%-a származzon állati eredetű fehérjéből.
  • Zsírok, olajok: A pegan Diéta csak úgy, mint a Paleo, nem tiltja a zírok fogyasztását, csupán a minőséget tartja nagyon lényegesnek. Az olíva olaj, a kókuszzsír, az avokádó és olajos magvak (kivéve földimogyoró) fogyasztását javasolja szemben az állati eredetű zsírokkal úgy, mint sertészsír, vaj, illetve bármilyen állati zsiradék.
  • Gabonák: A Pegan Táplálkozás nem tiltja teljes mértékben a gabonák fogyasztását, azonban a gluténmentes táplálkozást részesíti előnyben. 
  • Pillangósok: A Vegán táplálkozás alapvetően mentes minden állati eredetű ételtől, így a magas fehérjetartalmú zöldségek jelentik az egyetlen fehérjeforrást. Fehérjében gazdag növények pedig alapvetően a pillangósok, melyeket a Paleolit Táplálkozás kifejezetten nem javasol, sőt, tilt. A Pegan Diéta kompromisszumot ajánl. Leginkább a lencse fogyasztását javasolja, azonban a szárazbab, a borsó, a földimogyoró ugyancsak mellőzendő étrendünkből
Amit nem lehet:

  • Mind a Vegán, mind pedig a Paleo Táplálkozás tiltja a tejtermékek fogyasztását. A Pegan Diéta sem tartalmaz tehéntejet és ebből készült termékeket, de a kecsketej alkalomszerű fogyasztását nem tiltja.
  • Szója: A Pegan Táplálkozás nem javasolja a szója fogyasztását, mert azon túl, hogy pillangós növény, tehát auto-immunitásra hajlamosíthat, sok esetben genetikailag módosított  élelmiszer.
  • Cukor: Mint minden egészséget támogató étrendben, a Pegan Táplálkozásban sem javasolt a cukor fogyasztása, azonban alkalmanként megengedett nagyon kis mennyiségben. Ajánlott a természetes édesítők használata úgy, mint nyírfacukor, eritrit, stevia, kókuszcukor csak úgy, mint a Paleo étrendben.
Igenek és nemek:

A Pegan Étredn egy átlag ember által remekül követhető, maximálisan egészségtámogató, arany középút. Abban az esetben azonban, ha a célunk a fogyás, a 25%-os fehérje fogyasztás nem lesz elegendő, hiszen ez a tápanyag az izomépítés, izomzat megtartás elengedhetetlen építőköve.
Éppen ezért döntöttem úgy, hogy esetemben némileg megfejelném további fehérjével (adott esetben rizsfehlrje turmixszal) az étrendemet.

Tehát a cél:
30 nap Pegan Étrend energizálás, detoxikálás, immunrendszer erősítés céljából. Aztán majd meglátjuk a folytatást. A blogon olvashattok recepteket, és a saját étrendemet is megosztom. Ki tart velem egy kis őszi energizálásra? :)
Szépséges, napsütéses, aktív pihenést Mindenkinek!

#pegan #fogyás #energizálás #egészségesétrend #fittétrend #TestszobRász

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése