2015. október 15., csütörtök

Égjen a zsír, de mikor is?

Kedves TestszobRászok!

Én még az a generáció vagyok, aki abban a hitben tanult és nevelkedett, hogy a zsírégetés a hosszú, alacsony intenzitású kardió edzés hatására következik be. Vagyis azt olvastam, tanultam, hallottam mindenhol, hogy akkor leszek vékony, formás, csinos, ha súlyos, hosszú percekig nem lihegve kardiózom, gyalogolok, lépkedek egy low impact aerobic órán, taposom a gépeket a teremben órákon át. Nos, szerencsésebb nálam a mai generáció, ugyanis  hála Istennek - ez a mítosz végre valahára megdőlni látszik. És az új teóriát, melyet máris megosztok Veletek, a saját példám igazolja.
Korábban ugyanis valóban alsó hangon 40-45 perces kardiókat nyomtam, bár halálra untam magam, nulla volt a motivációm és az eredményeim is elmaradtak a várttól. Nagyjából három éve azonban röviden tömören, intenzíven, magas intenzitású kardió elemekkel átszőve, nagy súlyokkal dolgozom - itthon, a lakásban. És elmondhatom, hogy tényleg szálkásít, erősít, formál és szívóssá tesz ez az edzésmódszer. Bevallom persze, hogy azért ha tehetem, a futást, és rendszeresen a Spinninget beiktatom a hétköznapjaimba, mert függő vagyok és hozzá tartozik az életemhez a pörgés. Viszont az alap napi rutin a TestszobRász Tréning. Van hozzá tárcsás kézi súlyom, egy kettlebellem, ugrókötelem, egy pár lábsúlyom, egy tornaszőnyegem, egy fellépőm, tudjátok, az a két lépcsős alumínium és egy szuper kis karórám. No meg a saját súlyom, ami mindig kéznél van, történjék bármi, s legyek bárhol. Soha nem használom az összes eszközt, egy-egy közülük éppen elég ahhoz, hogy akár negyed óra alatt is teljesen kifárasszam magam.

De lássuk, mi a tudományos oldal, mi lapul a gyakorlat és a tapasztalható, kézzel fogható eredmények mögött.

A zsírégető álláspont szerint a 70-75%-on végzett hosszú edzésmunka során a testünk zsírt éget.
VÁLASZ: Helytelen.
?????? MIÉRT?????

Azért, mert a testünk alapvetően HÁROM energiaforrást tud felhasználni: szénhidrát, zsír, fehérje. A fehérje az utolsó, amihez a szervezetünk nyúl aktív fizikai munka esetén. Mivel a testünk egy nagyon jól összerakott "gépezet", mindig a legjobb energiaforráshoz nyúl. Vagyis ha Te kő keményed edzel magas intenzitáson, akkor a legnagyobb hatékonysággal bíró energiahordozót, a szénhidrátokat (vagyis a véredben lévő glükózhoz) fogja felhasználni, míg ha lazábban edzel, a zsírokat fogja egy bizonyos idő után (függően edzettségi szintedtől) "fogyasztani". Ebből persze azonnal arra következtethetnénk, hogy zsírégetés szempontjából a teli találat az alacsony intenzitású hosszas edzés, a teória azonban helytelen. Tény, hogy a hosszú 70-75%-os tréning több zsírt mozgosít, de összességében jóval kevesebb energiát használ fel - értsd kevesebb kalóriát "éget" el - szervezeted, mint a kemény, magas intenzitású edzések esetén. És mindennek a végén az össz elégetett kalóriamennyiség számít. Ez ugyanis az, ami elvezet Téged a fogyáshoz, a szálkás izomzathoz, az izomépítéshez, mely nélkül egészséges, szép, erős test nem létezik.

#TestszobRász, #edzésotthon, #fogyás #szálkásodás, #erősítés,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése